Početna stranica 

Novosti 

Arhiv 


Biskupija 

Biskup 

Župe 

Sjemenište Proštenja 


Kontakt 
Novosti

Ovdje možete nači novosti i događaje iz naše Križevačke eparhije.


IMENOVAN NOVI KRIŽEVAČKI BISKUP

preč. NIKOLA N. KEKIĆ

Vijesti: 25. svibnja 2009.

Zagreb, (IKA) - Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku mons. Slavomira Miklovša na službu pastoralnog upravljanja Križevačkom eparhijom za vjernike bizantsko-slavenskog obreda, koju mu je podnio mons. Miklovš, sukladno kanonu 201. par. 1. Zakonika kanskog prava i imenovao prečasnog Nikolu Kekića, dosadašnjeg župnika konkatedrale Svetih Ćirila i Metoda, biskupom Križevačke eparhije za vjernike bizantsko-slavenskog obreda, objavljeno je u ponedjeljak 25. svibnja 2009. godine, u 12 sati u Vatikanu, a priopćila Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj. Apostolska nuncijatura k tomu obavještava da će mons. Miklovš i nadalje upravljati Križevačkom eparhijom u svojstvu apostolskog administratora "sede vacante" do biskupskog ređenja preuzvišenog mons. Kekića i njegova preuzimanja službe upravljanja spomenutom eparhijom.

Ovo je engleski tekst Vatikanske službe za informaciju (VIS) o imenovanju.SVETA GERA - TRADICIONALNO ZIMSKO PLANINARSKO HODOČAŠĆE

Vijesti: 25. siječna 2009.

U nedjelju 25. siječnja 2009. godine planinari- hodočasnici šesnajsti put popeli su se na svoje tradicionalno zimsko hodočašće na najviši vrh Žumberka - Svetu Geru. Na poziv cijelom kršćanskom svijetu pape Ivana Pavla II davne 1994. godine na molitvu za mir u BiH i Hrvatskoj odazvali su se planinari Hrvatske i Slovenije svojim prvim hodočašćem na Svetu Geru do obnovljene kapele sv. Ilije . Od tog vremena svake zadnje nedjelje u mjesecu siječnju veliko mnoštvo planinara – hodočasnika u molitvenom zajedništvu u nedirnutoj i snježnoj prirodi uznosi svoje molitve i zahvalnice dobrom Bogu na Svetoj Geri. Liturgijsko slavlje ove godine predvodio je velečasni Juraj Jernejić uz koncelebraciju petorice svećenika. U propovijedi povezao je nekoliko važnih događaja koji su se slavili tog dana: obraćenje sv. Pavla, završetak Tjedna molitve za jedinstvo crkava, za prestanak tenzija između Hrvatske i Slovenije. Kao što je običaj na tom mjestu u misnom slavlju skladno su se uklopili dijelovi rimske i grčke liturgijske tradicije. Oko tisuću zadovoljnih hodočasnika nakon nekoliko sati pješačenja po snijegu na povratku posjetili su jamu Jazovka, samostan časnih sestara Bazilijanki i Krašić


PROSLAVA ZAŠTITNIKA MARČANSKO – KRIŽEVAČKE BISKUPIJE

Vijesti: 30. siječnja 2009.

U križevačkoj katedrali u petak 30. siječnja 2009. proslavio se svetom liturgijom u 11 sati blagdan trojice Istočnih crkvenih naučitelja : sv. Bazilja Velikog, sv. Ivana Zlatoustog i Grgura Nazijanskog, zaštitnika Križevačke biskupije. Istog dana u 18 sati bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa svetom liturgijom su proslavili zaštitnike svoje sjemenišne kapele.


PREZENTACIJA ŽUMBERAČKI KRIJESA ZA GODINU 2009.

Vijesti: 29. siječnja 2009.

U četvrtak, 29. siječnja 2009. godine u pastoralnoj dvorani rimokatoličke župe sv. Nikole u Jastrebarskom bi će predstavljeno 32. godište Žumbeačkog krijesa - godišnjaka.

Žumberački krijes – je godišnjak u obliku pučkog kalendara koji već 32 godine na svojim stranicama vjernicima i svim ostalim zaljubljenicima u ovaj prelijepi dio Hrvatske donosi obilje duhovnog i svjetovnog štiva.

Ovu lijepu tradiciju raznovrsnosti poticajnog štiva nastavlja i ovogodišnji broj. Kler i vjernici Marčansko – križevačka biskupije već nekoliko godina se pripremaju na proslavu 4oo. godišnjicu blagotvornog duhovnog postojanja. Tako se mogu pročitati u Žumberačkom krijesu pročitati životopisi trojice istočnih svetitelja (sv. Bazilja Velikog, sv. Ivana Zlatoustog i Grgura Nazijanskog) zaštitnika biskupije. U pripravi za visoki jubilej prva grupa vjernika hodočastila je u Svetu zemlju. Nadalje na stranicama Ž. Krijesa zabilježeni su svi važniji događaji iz žumberačkih župa (grkokatoličkih i rimokatoličkih). Posebna pozornost posvećena je očuvanju prirodnih ljepota Žumberka zato se puno prostora posvećeno radu javne ustanove Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje i aktivnostima Ekološkog društva Žumberak. Na 320 stranica Žumberačkog krijesa ima još mnoštvo interesantnih natpisa među ostalim adresar svih župnih ureda, popis proštenja, osmrtnice dragih pokojnika , obilje slikovnog matrijala.

Na prezentaciji govoriti će o povijesti izdavaštva među žumberačkim grkokatoliciama mr. Nikola Nino Kekić, rektor Grkokatoličkog sjemeništa iz Zagreba, o kronologiji pokretanja Žumberačkog krijesa jedan osnivača, župnik u Stojdragi Mile Vranešić a ovogodišnji broj predstavit će župnik iz Petrovine Gojislav Kovačić.


TRADICIONALNO ZIMSKO PLANINARSKO HODOČAŠĆE

Vijesti: 8. siječna 2009.

SVETA GERANEDJELJA 25. SIJEČNJA 2OO9. GODINE
LITURGIJSKO SLAVLJE TOČNO U PODNE
PRIJAVE KOD PLANINARSKIH DRUŠTAVA

UMOLJAVAJU SE DRAGI HODOČASNICI DA SE PRIKLADNO
OPREME ( topla odjeća , dobra obuća, okrepa u ruksacima)
I DOBRA TJELESNA KONDICIJA

BOG BLAGOSLOVIO VAŠ DOLAZAK!

(rr)


NOVI ŽUMBERAČKI KRIJES ZA GODINU 2009.

Vijesti: 22. prosinca 2008.ŽUMBERAK: Ovih dana je izašao novi Žumberački krijes za 2009. godinu. Može se nabaviti u svakom grkokatoličkom župnom uredu. Pogledajte naš adresar.

(rr)


© Križevacka eparhija - 2006-2009.
Sva prava pridržana.