Početna stranica 

Arhiv 


Biskupija 

Biskup 

Župe 

Sjemenište Proštenja 


Kontakt 
Križevačka eparhija
Nasljednica marčanskog vladičanstva 1611.-1777.

Biskupija okuplja grkokatolike na cijelome području Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Križevački biskup je mons. Nikola Kekić..

Grkokatolička Crkva ili Crkva istočnoslavenskog obreda jest Crkva vlastitog prava (sui iuris) koja se u bogoslužju služi bizantskim obredom i grčkim, staroslavenskim ili narodnom jeziku, u punom je zajedništvu s Rimskom Crkvom te priznaje papu za svoga vrhovnog poglavara.

Grkokatoličku Crkvu u Hrvatskoj organizirali su oni kršćani grčko-slavenskog obreda koji su u XVI. i XVII. stoljeću ostavili svoja sela u Dalmaciji i Bosni te prebjegli pred Turcima u slobodne krajeve hrvatske Vojne krajine. Središta grkokatoličkoga crkvenog života bila su Marča kao prvo sjedište biskupa od 1611. godine nakon sklapanje unije s Rimom, Pribić kraj Žumberka te Križevci gdje je 1777. ustanovljena Križevačka biskupija za vjernike istočnog obreda.

U Križevcima se nalazi rezidencija i stolna crkva grkokatoličkih biskupa. U početku je Križevačka biskupija bila u sastavu ostrogonske a zatim novoosnovane zagrebačke metropolije (1852). Vjernici te biskupije su Hrvati od 1611. godine, Rusini od 18. st. te Ukrajinci i drugi od 19. st.

Jurisdikcija Križevačke eparhije je obuhvatila sve katolike istočnog obreda u Jugoslaviji uključujući velike skupine grkokatolika u Vojvodini i u Makedoniji. 2001. godine su se izdvojili katolici istočnog obreda u Makedoniji i formirao se Apostolski egzarhat u Makedoniji. Dvije godine nakon toga su i grkokatolici u Vojvodini dobili svoj Apostolski egzarhat Srbije i Crne Gore. Danas se proteže jurisdikcija Križevačke eparhije na Republiku Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Od godine 1966. sjedište biskupije nalazi se u Zagrebu gdje je i grkokatoličko sjemenište. Sjemenište je najstarija institucija eparhije koje je izgrađeno u drugoj polovici XVII. stoljeća. U Zagrebu na Gornjem Gradu pored sjemeništa se također nalazi konkatedralna crkva sv. Ćirila i Metoda.

Danas je Križevačka eparhija organizirana u tri vikarijata. Svaki vikarijat predvodi sinđel tj. biskupski vikar koji je odgovoran za organizaciju svećeničkih sastanka i provedbu donešenih propisa unutar vikarijata. Žumberački vikarijat obuhvaća Žumberački i Stolni dekanat u središnjoj Hrvatskoj, Bosanski vikarijat sve župe u Bosni i Hercegovini i Slavonsko-Srijemski vikarijat sve župe u sjevero-istočnom dijelu Hrvatske. Dalmatinski vikarijat - kao četvrti vikarijat - nije još aktivan jer se nalazi u stanju obnove.© Križevacka eparhija - 2006-2009.
Sva prava pridržana.