Početna stranica 

Arhiv 


Biskupija 

Biskup 

Župe 

Sjemenište Proštenja 


Kontakt 
ArhivNovi slavonsko-srijemski vikarijat

15. studenoga 2009.

Pri povratku iz Rajevog sela predvodio je vladika Nikola u Slavonskom Brodu zajedno s župnikom Ivanom Barševski, župljanima Slavonsko Broda i brojnim svećenicima i redovnicama iz Slavonije, Srijema i Bosne i Hercegovine Moleben presvetoj Bogorodici. Pod zaštitu vazda Djevice Marije je u ovoj molitvi stavio biskup Kekić novo reformirani vikarijat koji se sada zove Slavonsko-srijemski vikarijat. Na kraju Molebena pročitao je vladika dekrete s kojima se osnuje novi vikarijat i postavio je prvog biskupskog vikara odnosno sinđela protojereja stavrofora o. Ivana Barševskoga. Križevačka eparhija je s time završila prvi korak formacije svoja tri vikarijata u Žumberku, Bosni i Slavoniji. Dalmatinski vikarijat još se obnavlja.Sv. mučenik Jozafat - Proslava kirbaja u župi Rajevo Selo

15. studenoga 2009.

U nedelju 15. studenoga proslavila je naša župa sv. mučenika Jozafata u Rajevom Selu svoj kirbaj zajedno s biskupom Nikolom. Ovo je bio prvi posjet ovoj župi nakon tri desetljeća. Župljani su radosno proslavili svoga nebeskog zaštitnika sv. arhijerej Jozafata koji je za jedinstvo Crkve podnio mučeništvo.

Biskupski pohod Splitu i Kričkama

17. listopada 2009.

Split, (IKA,KE) – Križevački biskup Nikola Kekić pohodio je 16. i 17. listopada grkokatoličku zajednicu u Dalmaciji. U petak 16. listopada služio je sa svećenikom Milanom Stipićem, biskupskim povjerenikom za grkokatolike u Dalmaciji, Veliku večernju u splitskoj crkvi Gospe od Dobrića, koju je Splitsko-makarska nadbiskupija ustupila grkokatolicima za njihove potrebe. Sutradan, u subotu 17. listopada, biskup Kekić služio je u crkvi Gospe od Dobrića arhirejsku liturgiju s grkokatoličkim svećenicima iz Žumberka i Samobora, koji su došli s hodočasnicima, a u koncelebraciji su bili i svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem.

Nadbiskupu Barišiću je to prvi put, nakon izlaska iz bolnice, da slavi liturgiju izvan kućne kapele. Stoga je biskup Kekić mons. Barišiću, koji je njegov rimski kolega iz studenskih dana, tim više zahvalio na iskazanoj ljubavi i zajedništvu s grkokatoličkom Crkvom, čestitavši mu 16. obljetnicu biskupstva koja se poklapa s današnjim datumom. Nadbiskup Barišić je, pozdravivši nazočne hodočasnike, istaknuo kako vladika biskup Nikola istinski živi poslanje Velikoga Svećenika, Dobroga Pastira, koji traži i okuplja svoju raspršenu braću i sestre. Budući da njegova Križevačka eparhija okuplja katolike istočnoga obreda na području Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a ima ih oko 24.000. Od toga je nešto više od 15.000 vjernika na području Republike Hrvatske, dok je oko 4500 grkokatolika u Bosni i Hercegovini te nešto više od 1000 u Sloveniji. Po narodnosti u Hrvatskoj je najviše Rusina istočnoga katoličkog obreda, zatim Hrvata grkokatolika, a potom Ukrajinaca.

Grkokatolici su unazad 200 godina prisutni i u Dalmaciji gdje ih ima oko pet stotina. "Vi ste bogatstvo na ovim područjima", istaknuo je nadbiskup Barišić. "Obogaćujete našu mjesnu Crkvu i duhovni život kršćanske zajednice ovoga grada. Zajedno živimo zajedništvo vjere, sakramenata, pripadnosti jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi priznajući Papu za svoga vrhovnog poglavara. U različitosti dvaju obreda, rimskoga i bizantinskoga, koji su bogatstvo Katoličke Crkve, živimo to bogatstvo različitosti u jedinstvu te unutarnji ekumenizam", kazao je metropolit Barišić.

U istom duhu nastavio je križevački biskup svoju propovijed, istaknuvši da je mnogo toga što povezuje Istok i Zapad, a da su različiti obredi, kulture izraz Božje volje jer svatko najbolje sebe može izraziti kroz svoj jezik i svoju kulturu. Objašnjavajući istočnoslavenski obred, kazao je da je on pun simbolike pomoću koje se želi Boga približiti čovjeku. Hodočasnike i sve nazočne podsjetio je da se nalaze na svetom tlu, tlu natopljenom krvlju kršćanskih mučenika ranih stoljeća kao što je biskup Dujam i drugi. Podsjetio je i na duhovnu povezanost preko solunske slavenske braće Ćirila i Metoda, ali i na narodnu povezanost preko kliških i žumberačkih uskoka. U tom je svjetlu biskup Kekić pozvao nazočne na zahvalnost Gospodinu za Domovinu koju imamo, ali i na izgradnju nebeske domovine, što podrazumijeva autentičan kršćanski život ovdje na zemlji, u poniznosti i međusobnoj ljubavi, u navještaju Riječi Božje i življenju sakramenata te u iskrenoj pobožnosti prema Bogorodici. Na kraju liturgije sv. Ivana Zlatoustoga, riječ zahvale uputio je o. Milan Stipić, koji u posljednje vrijeme povremeno dolazi u Dalmaciju kako bi pronašao raseljene grkokatolike i održao barem jednu liturgiju mjesečno. Najavio je sljedeći susret na svetoj liturgiji u crkvi Gospe od Dobrića u 16 sati na Dušni Dan.

U popodnevnim satima biskup Kekić je s hodočasnicima posjetio grkokatoličku župu Kričke. To je prvi posjet biskupa toj mučeničkoj župi u posljednjih 100 godina. Na ostacima nekadašnje impozantne crkve Pokrova pressvete Bogorodice služio je Moleben na čast Marije djevice, a na grobovima tamošnjih svećenika – mučenika i župljana služio je ishodnicu za njihove duše. Posljednji grkokatolički župnik u Kričkama Janko Heraković morao se 1942. godine povući pred naletom zloglasne četničke Dinarske divizije koju je predvodio raspop Đujić. Nakon II. svjetskog rata župnik Heraković završio je u komunističkom zatvoru, a crkva je toliko oštećena da više nije bila prikladna za bogoslužje. U Domovinskom ratu Martićevci su porušili dva tornja. Novo vodstvo Križevačke biskupije odlučilo je uz pomoć Ministarstva kulture ali i okolnih biskupija obnoviti ruševine te potaknuti vjernički život grkokatoličke zajednice u Dalmaciji. Tom je prigodom biskup Kekić blagoslovio početak radova na obnovi crkve.

Veliko proštenje "Abrahamovo" u Pastoralnom centru Samobor i novi Žumberački biskupski vikar

11. listopada 2009.

Uistinu veliko proštenje se proslavilo 11. listopada u samoborskom Pastoralnom centru praoca naše vjere Abrahama. Propovijedajući o velikoj i bezpogovornoj vjeri praoca Abrahama okupljeno vjerničko mnoštvo biskup Nikola pozvao je da u današnje vrijeme i mi kročimo za živim Bogom ma kave nam bile postavljene kušnje i prepreke našoj vjeri. Jer jedino ljudi snažne abrahamovske vjere u stanju su suprotstaviti se mentalnoj kontaminaciji današnjeg vremena i društva. U svećeničkoj godini i u nedjelju svetih Otaca sedamog ekumenskih sabora (koje se slavi na poseban načinu u grkokatoloičkoj tradiciji na drugu nedjelju mjeseca listopada ) biskup Nikola Kekić podijelio je red čitača i podstrig bogoslovu Križevačke biskupije gospodinu Robertu Rapljenovću. Nakon božanske liturgije na kojoj su uz vladiku Nikolu i župnika Daniela Vranešića služili i desetak svećenika istočnog i zapadnog obreda i na kojoj je pjevao samoborski "Kor presvete Bogorodice" pod vodstvom prof. Katarine Rončević, blagoslovio je biskup novu zastavu Grkokatoličkog pastoralnog centra praotca naše vjere Abrahama.

Biskup Kekić je prije početka kulturno-umjetničkog programa pročitao imenovanje protojereja-stavrofora o. Milana Vranešića kao novog Žumberačkog vikara. Vladika je istaknuo da biskupski vikari Bosanskog vikarijata, Žumberačkog vikarijata te Slavonskog vikarijata imaju vrlo važnu ulogu u njegovom upravljanju biskupije te da su odgovorni za bezprijekoran rad u župama i dobrom komunikacijom između župnika i biskupa tako da bi se odgovorilo na potrebe Božjeg naroda Križevačke eparhije. Nakon liturgije nastupio je KUD Marko Vukasović iz Samobora izvelo je svoj program s mnoštvom žumberačkih zavičajnih pjesama.

Duhovne vježbe bogoslova sjemeništa u Zagrebu

28. rujna 2009.

Svećenički kandidati grkokatoličkog sjemeništa iz Zagreba su imali od 28.9.-1.10. duhovne vježbe u biskupskoj rezidenciji u Križevcima. Duhovne vježbe je vodio protojerej stavrofor o. Milan Vranešić, župnik Stojdrage i Grabra u Žumberku. Duhovne vježbe su se održali u strogoj šutnji i askezi istočne duhovnosti, a duhovni nagovori su tematizirali duhovni temelj svećeništva kao neophodnu stvarnost Kristovih učenika. Također se govorilo o suvremenim opasnostima za mlade svećenike ali i o rjeđenjima koji se ponajprije temelje na čvrstoj duhovnosti, autentičnog primjere i svjedočenja te suradnje između svećenika međusobno i njihovih biskupa. Vrhunac duhovnih vjebi bila je arhijerejska liturgija 1.10. u 11 sati koju je predvodio križevački biskup mons. Nikola Kekić.

Đakonsko ređenje Aleksija Hudaka u Zagrebu

26. rujna 2009.

U subotu 26. rujna redio se za đakona bogoslov Aleksij Hudak. Pošto je ređenik pohađao šest godina bogoslovske studije u grkokatoličkom sjemeništu u Zagrebu poželio je primiti red đakona u krugu svoje subraće bogoslova i prijatelja na zagrebačkom Gornjem Gradu u bogosloviji. Njegov biskup mons. Georgije Džudžar je ovlastio Križevačkog biskupa mons. Nikolu Kekića da Aleksija Hudaka zaredi za Apostolski egzarhat za grkokatolike u Srbiji i Crnoj gori. Aleksij Hudak je rodom iz Ruskog Krstura u Bačkoj (Vojvodina, Srbija). Većina grkokatolika u Srbiji su Rusini i Ukrainci u Vojvodini.

Preobraženje Gospodnje - Proštenje u Jastrebarskom

9. kolovoza 2009.

Žumberčani u Jastrebarskom imaju konačno svoj stalni dom za okupljanje i duhovnu obnovu: pastoralni centar i kapela u Radničkoj ulici 21. Na blagdan Preobraženje Gospodnje, koje će se 9. kolovoza slaviti arhijerejskom liturgijom u 11 sati koju će predvoditi vladika Nikola Kekić, srdaćno pozivamo sve vjernike u Jasterbarskom i okolici. Poslije liturgijskog slavlja slijedi nastavak druženja uz glazbu i pećenje.

Arhijerejska liturgija na sv. Geri

Na prošćenju sv. proroka Ilije: nedelja, 26. srpnja 2009.

Drugu arhijerejsku liturgiju u Žumberku služio je biskup Nikola Kekić u nedelju 26. srpnja u kapeli sv. proroka Ilije na sv. Geri, najvišem vrhu Žumberka.

BISKUPSKO REĐENJE

U SUBOTU, 4. SRPNJA 2009., U 10 SATI
U KATEDRALI SVETE TROJICE U KRIŽEVCIMA

Biskupski red primio je mons. Nikola Kekić rukopolaganjem mons. Slavomira Miklovša, apostolskog administratora Križevačke eparhije, i surukopolaganjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga mons. Josipa kardinala Bozanića i apostolskog nuncija u Republiki Hrvatskoj mons. Marija Roberta Cassarija i svih drugih hrvatskih biskupa.

Na mnogaja i blagaja ljeta!

Galerija slika sa ređenja: kliknite ovdje!


Prva arhijerejska liturgija

U NEDELJU, 5. SRPNJA 2009., U MRZLOM POLJU

Veliko mnoštvo Žumberčana je iz cijele domovine pa čak iz inozemstva došlo u svoj zavičaj da bi doživjeli povijesni trenutak prve arhijerejske liturgije novog vladike Nikole Kekića u Mrzlom Polju. Mons. Nikola Kekić je prvi križevački biskup žumberčan nakon mons. Janka Šimraka (1942.-1946.) te ga je žumberački narod uz veliko narodno slavlje dočekalo sa mrzlopoljskim župnikom Gorazdom Bastašićem.

Galerija slika sa prve arhijereske liturgije: kliknite ovdje!

IMENOVAN NOVI KRIŽEVAČKI BISKUP

preč. NIKOLA N. KEKIĆ

Vijesti: 25. svibnja 2009.

Zagreb, (IKA) - Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku mons. Slavomira Miklovša na službu pastoralnog upravljanja Križevačkom eparhijom za vjernike bizantsko-slavenskog obreda, koju mu je podnio mons. Miklovš, sukladno kanonu 201. par. 1. Zakonika kanskog prava i imenovao prečasnog Nikolu Kekića, dosadašnjeg župnika konkatedrale Svetih Ćirila i Metoda, biskupom Križevačke eparhije za vjernike bizantsko-slavenskog obreda, objavljeno je u ponedjeljak 25. svibnja 2009. godine, u 12 sati u Vatikanu, a priopćila Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj. Apostolska nuncijatura k tomu obavještava da će mons. Miklovš i nadalje upravljati Križevačkom eparhijom u svojstvu apostolskog administratora "sede vacante" do biskupskog ređenja preuzvišenog mons. Kekića i njegova preuzimanja službe upravljanja spomenutom eparhijom.

Ovo je engleski tekst Vatikanske službe za informaciju (VIS) o imenovanju.SVETA GERA - TRADICIONALNO ZIMSKO PLANINARSKO HODOČAŠĆE

Vijesti: 25. siječna 2009.

U nedjelju 25. siječnja 2009. godine planinari- hodočasnici šesnajsti put popeli su se na svoje tradicionalno zimsko hodočašće na najviši vrh Žumberka - Svetu Geru. Na poziv cijelom kršćanskom svijetu pape Ivana Pavla II davne 1994. godine na molitvu za mir u BiH i Hrvatskoj odazvali su se planinari Hrvatske i Slovenije svojim prvim hodočašćem na Svetu Geru do obnovljene kapele sv. Ilije . Od tog vremena svake zadnje nedjelje u mjesecu siječnju veliko mnoštvo planinara – hodočasnika u molitvenom zajedništvu u nedirnutoj i snježnoj prirodi uznosi svoje molitve i zahvalnice dobrom Bogu na Svetoj Geri. Liturgijsko slavlje ove godine predvodio je velečasni Juraj Jernejić uz koncelebraciju petorice svećenika. U propovijedi povezao je nekoliko važnih događaja koji su se slavili tog dana: obraćenje sv. Pavla, završetak Tjedna molitve za jedinstvo crkava, za prestanak tenzija između Hrvatske i Slovenije. Kao što je običaj na tom mjestu u misnom slavlju skladno su se uklopili dijelovi rimske i grčke liturgijske tradicije. Oko tisuću zadovoljnih hodočasnika nakon nekoliko sati pješačenja po snijegu na povratku posjetili su jamu Jazovka, samostan časnih sestara Bazilijanki i Krašić


PROSLAVA ZAŠTITNIKA MARČANSKO – KRIŽEVAČKE BISKUPIJE

Vijesti: 30. siječnja 2009.

U križevačkoj katedrali u petak 30. siječnja 2009. proslavio se svetom liturgijom u 11 sati blagdan trojice Istočnih crkvenih naučitelja : sv. Bazilja Velikog, sv. Ivana Zlatoustog i Grgura Nazijanskog, zaštitnika Križevačke biskupije. Istog dana u 18 sati bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa svetom liturgijom su proslavili zaštitnike svoje sjemenišne kapele.


PREZENTACIJA ŽUMBERAČKI KRIJESA ZA GODINU 2009.

Vijesti: 29. siječnja 2009.

U četvrtak, 29. siječnja 2009. godine u pastoralnoj dvorani rimokatoličke župe sv. Nikole u Jastrebarskom bi će predstavljeno 32. godište Žumbeačkog krijesa - godišnjaka.

Žumberački krijes – je godišnjak u obliku pučkog kalendara koji već 32 godine na svojim stranicama vjernicima i svim ostalim zaljubljenicima u ovaj prelijepi dio Hrvatske donosi obilje duhovnog i svjetovnog štiva.

Ovu lijepu tradiciju raznovrsnosti poticajnog štiva nastavlja i ovogodišnji broj. Kler i vjernici Marčansko – križevačka biskupije već nekoliko godina se pripremaju na proslavu 4oo. godišnjicu blagotvornog duhovnog postojanja. Tako se mogu pročitati u Žumberačkom krijesu pročitati životopisi trojice istočnih svetitelja (sv. Bazilja Velikog, sv. Ivana Zlatoustog i Grgura Nazijanskog) zaštitnika biskupije. U pripravi za visoki jubilej prva grupa vjernika hodočastila je u Svetu zemlju. Nadalje na stranicama Ž. Krijesa zabilježeni su svi važniji događaji iz žumberačkih župa (grkokatoličkih i rimokatoličkih). Posebna pozornost posvećena je očuvanju prirodnih ljepota Žumberka zato se puno prostora posvećeno radu javne ustanove Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje i aktivnostima Ekološkog društva Žumberak. Na 320 stranica Žumberačkog krijesa ima još mnoštvo interesantnih natpisa među ostalim adresar svih župnih ureda, popis proštenja, osmrtnice dragih pokojnika , obilje slikovnog matrijala.

Na prezentaciji govoriti će o povijesti izdavaštva među žumberačkim grkokatoliciama mr. Nikola Nino Kekić, rektor Grkokatoličkog sjemeništa iz Zagreba, o kronologiji pokretanja Žumberačkog krijesa jedan osnivača, župnik u Stojdragi Mile Vranešić a ovogodišnji broj predstavit će župnik iz Petrovine Gojislav Kovačić.


TRADICIONALNO ZIMSKO PLANINARSKO HODOČAŠĆE

Vijesti: 8. siječna 2009.

SVETA GERANEDJELJA 25. SIJEČNJA 2OO9. GODINE
LITURGIJSKO SLAVLJE TOČNO U PODNE
PRIJAVE KOD PLANINARSKIH DRUŠTAVA

UMOLJAVAJU SE DRAGI HODOČASNICI DA SE PRIKLADNO
OPREME ( topla odjeća , dobra obuća, okrepa u ruksacima)
I DOBRA TJELESNA KONDICIJA

BOG BLAGOSLOVIO VAŠ DOLAZAK!

(rr)PROŠTENJE NA GRADINI

Vijesti: 13. rujna 2008.ŽUMBERAK - U subotu, 13. rujna 2008. godine na ostacima starodrevne kapele Svetog križa koja je bila sastavni dio starog grada Sichelberga - današnjeg Žumberka - slavila se sveta Liturgija uz blagdan Uzvišenja svetog križa. Liturgijsko slavlje predvodio je rektor Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu prečani Nikola Nino Kekić uz konclelebrante prečasnog žumberačkog dekana i sošičkog župnika Želja Pajića i prečasnog Milana–Milu Vranešića, stodjdraškog župnika.

Proštenjarsku propovijed okupljenim vjernicima održao je inicijator obnove ovog za žumberčane važnog povijesnog lokaliteta Mile Vranešić. On je okupljenim vjernicima rekao kako kao vjernici i žumberčani moramo upravo na ovom mjestu Gospodinu izreći veliku hvalu što je Žumberak u Domovinskom ratu pošteđen ratnih nevolja. Isto tako valja zahvaliti na očuvanju povijesnog integriteta Žumberka i njegovanje grkokatoličkog identiteta. Spomenuti se valja i svih preminulih vjernika i svećenika. Na poseban način valja biti zahvalan na milosti novih duhovnih zvanja koji posljednjih godina niču među žumberčanima koji su zalog jednog novog žumberačkog i grkokatoličkog života.

Programatski je najavio da u sklopu obilježavanja 475. godišnjica doseljenja Uskoka u Žumberak najstariji dio Križevačke biskupije već nekoliko godina priprema za obilježavanje 4oo. godišnjice Marčansko – Križevačke biskupije. Kao duhovnu pripravu upravo uz blagdan Uzvišenja kreće velika grupa hodočasnika u Svetu zemlju gdje će Gospdu i Presvetoj Bogorodici izreći svoj vjernički hvala za sve primljene milosti i zamoliti milosti za nadolazeća vremena. Liturgijsko pjevanje predvodili su žumberački bogoslovi Robert Rapljenović i Daniel Hranilović u zajedništvu s mnogobrojnim vjerničkim narodom.

(rr)DUHOVNE VJEŽBE ZA SVEĆENIKE U KRIŽEVCIMA

Vijesti: od 20. do 23. kolovoza 2008. godineKRIŽEVCI- u rezidenciji križevačkog biskupa održane su od 20. do 23. kolovoza 2008. godine duhovne vježbe za svećenike Križevačke biskupije , Grkokatoličkog egzarhata u SCG, Makedonskog grkokatoličkog egzarhata te svećenike Zagrebačke nadbiskupije iz okolnih župa grada Križevaca, njih pedesetak. Duhovne vježbe predvodio je mostarsko – trebinjski- mrkaljski biskup dr. Ratko Perić. Teme su bile : o neprestanoj metanoji svećeničkog života, Abrahamovskoj vjernosti, Euharistiji, sebedarju. Kao što je uobićajneno na kraju duhovnih vježbi voditelj je kroz pokorničko bogoslužje pripremio okupljeni kler na svetu ispovijed.

Duhovne vježbe s svojim klerom obavili su križevački biskup Slavomir Miklovš, grkokatolički Zadnjeg dana duhovnih vježbi prisutne biskupe i svećenike posjetio je gradonačelnik grada Križevaca. U isto vrijeme bogoslovi članovi i simpatizeri fokularinskog pokreta imali su duhovne vježbe u rezidenciji Križevačkog biskupa, a oni ga nazivaju Maria poli.

(rr)HODODČAŠĆE U SVETU ZEMLJU KAO DUHOVNA PRIPRAVA NA PROSLAVU 4OO. GODIŠNJICE MARČASNKO –KRIŽEVAČKE BISKUPIJE

Najava: Od 18. do 27. rujna 2008. godineGrkokatolički župni ured sv. Jurja u Stojdragi povodom duhovne priprave ne proslavu 4oo. godišnjicu Marčansko- križevačke biskupije organizira od 18. do 27. rujna 2oo8. godine hodočašće u Svetu zemlju.

Preko pedeset hodočasnika obići će sveta mjesta vezana uz povijest našega spasenja i Gospodinu zahvaljivati za tolike milosti koje su vjernici ove mučeničke biskupije (pogotov njenog najstarijeg – hrvatskog dijela) primili kroz četiri stoljeća. Kao kršćanski vjernici na ovim svetim mjestima uputiti će uz svoje osobne zahvalnice i molbenice usrdnu molitvu dobrom Bogu za svoju biskupiju u nadolazećim vremenima. Uz stručno biblijsko- teološko vodstvo franjevca dr. Tomislava Vuka duhovno vodstvo predvodi stojdraško- grabarski župnik prečasni Milan- Mile Vranešić.

Predviđeno je da se služi nekoliko grkokatoličkih sv. Liturgija na hrvatskom jeziku u tamošnjim melkitskim crkvama . U svetoj zemlji grkokatolici se zovu melkiti, prema grčkoj rijeci melkos- car. To će biti prvi puta u povijesti da se na svetim mjestima Jeruzalema , Nazareta i Kafarnauma pokaže bogatstvo hrvatskog pluralnog katoličanstva , jedinstva u različitosti , koje nas ne razdvaja nego obogaćuje. Naši vjernici na tom hodočašću će se moči upoznati kako u Svetoj zemlji i više kršćanskih denominacija uz sve razlike teološko, obredno, disciplinarne, dogmatske i kulturološke razlike svaki na svoj načini u punom predanju svoje baštine međusobno slave Isusa Krista i Presvetu Bogorodicu.

(rr)


© Križevacka eparhija - 2006-2009.
Sva prava pridržana.